FOT Fórum

Log In
Messages in this topic - RSS

Főoldal » Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportjának fóruma » Csanádi rgadozós cikk

Szervezeti hírek, felhívások, programok...
2012.02.24. 1:36:26

Kókai Károly
Kókai Károly
Posts: 47
Sziasztok !
Gondolom, hogy Engi Laci most megjelent publikációja, annak a cikknek az aktualizált változata , amelyik az utolsó "rendes" Puszta évkönyvben jelent(volna) meg. Mindenesetre gratulálok Engi Lacinak, hogy volt kedve újra írni , azután , hogy kissé csúnyán "elbántak vele" abban a kiadványban. Nos, aki nem tudná leközölték a cikk elejét (bevezetés , terület, módszer....) meg a végét, a lényeget a ragadozó madarakat meg kihagyták ! Egy pár apróságot azért megemlítenék, nem kukacoskodási, hanem jobbító szándékkal. Mindjárt a fő résznél , kimaradt a ragadozók közül a fehérkarmú vércse, pedig az NB elfogadta , 10. magyarországi bizonyított észlelése volt. Az emlős zsákmányállatok felsorolása. Egy rakás faj kimaradt közülük, pedig 1999. óta négy cikk is megjelent , melyben ezen a konkrét területen végzett táplálék vizsgálatok is szerepelnek, ezek közül minimum egyből idézve is van. Mindenesetre hasznos lett volna egy részletes irodalom jegyzéket írni a cikk után. Kicsit konkrétabban az emlős zsákmányállatokról, ha egér Mus nemzetségű koponyát találok(tak), de a környék tele van güzühordással , nyugodtan beírhatom pl ezt a fajt is, kizárt, hogy csak házi egeret zsákmányoljanak a ragadozók, güzüt meg nem. A sün kérdés pedig, Magyarországon egy sün faj él csak, ezért Erinaceus sp. -t írni nem olyan szerencsés. Elhullott ragadozó emlős elfogyasztása: én úgy tudom, hogy molnárgörény is vált így táplálékká (bár ezt nem publikáltuk).
Mindenesetre még egyszer hangsúlyozom, jó hogy ez a cikk is megíródott, szerintem nyugodtan hívjuk annak, ne csak egy egyszerű beszámolónak. A fényképek, pedig jók, életszerűek, igazi "terepi" képek, nem pedig olyan lessátras túl megtervezettek.
Kókai Karcsi
0 link
2012.02.24. 9:02:14

Tokody Béla
Tokody Béla
Administrator
Posts: 136
Sziasztok!

Ha Laci úgy gondolja és hozzáírja a kimaradt dolgokat, nekem 15 perc kijavítani és felrakni.
A beszámoló elnevezést jobb híján találtam ki, egyetértek, tényleg jó összefoglaló cikk, hiánypótló, szívesen raktam fel.
Valóban nagyon kellene hozzá egy irodalomjegyzék, akár hivatkozható is lesz.

Toky
0 link




Powered by AspNetForum 7.0.4.0 © 2006-2010 Jitbit Software