FOT Fórum

Log In
Messages in this topic - RSS

Főoldal » Terepi hírek a Dél-Alföldről » Parlagi sasok a Tisza-Maros szögben

A Dél-Alföld madártani hírei kapnak itt helyet, látogatásra érdemes területek, érdekes madarak, ritkaságok
2012.01.29. 21:55:24

Kókai Károly
Kókai Károly
Posts: 47
Sziasztok !
Most szombaton a kisebbik fiammal egy fiatal (tavalyi) parlagi sast láttunk Újszentiván mellett Szőreg felé szárnyalni. Az igazság az, hogy nem ez volt az egyetlen parlagi megfigyelés a térségből mostanában. Januári sas szinkronkor Kübekháza dél-keleti "sarkáról" a határon túlra át teleszkópozva Óbéba falu (Temes megye) egy subad pd-t is megfigyeltem (amit a sas szinkronba, mint határon túl, nem jelentettem). E második megfigyeléskor merült fel bennem: mi van, ha a határ túlfelén, de ahhoz közel vany egy lokális téli , nem ivarérett parlagi sas gyülekezőhely ? Nem tudom, valakinek közületek nincs-e információja ilyesmiről Észak-Temesből, vagy pl a vajdasági Oroszlámos esetleg Törökkanizsa környékéről? Réti sast is láttam itt mostanába (na ja, ha már nincs sasszinkron, akkor "előbújnak").
Puskás Józsitól kérdezném, mi az oka a 12 réti sas "gyülekezésének az említett sándorfalvi szántón? Etetitek őket, vagy elpusztult néhány őz ? Egyébként a Fehér-tó Fertőn ez évben egy nap max. 2 pd-t láttam belőlük.
Üdv: Kókai Karcsi
0 link
2012.02.01. 22:24:04

Puskás József
Puskás József
Posts: 3
Szia! Sziasztok!
A sándorfalvi szántón lévő sasdömping magyarázata valószínű a libák nagy számú jelenléte. Darvak már egy ideje nem ide járnak.
Atkai-holtág közelében lehettett látni (ezen a héten max 2pld-t láttam) a nagy számú sast, és a libák is (1000-2000 pld) a holtág belső -Atka szigeti- illetve a külső oldalán lévő szántókra jártak. No meg ott volt még a holtágban a 400-1000 pld kormorán és 100-500 tőkés réce is. Volt egy kis libavadászat is itt-ott, ami kis hatásfokú, de sebzés biztos van, ezért van legyengült, ólomtól elnehezült liba. Egy tépést ma is láttunk ezen a részen, a közelben ott volt a sas is.
Én ezzel magyarázom a jelenlétet.

Ha már sas. A sasmadaraink a térségben szépen megpakolták a fészkeket.
Üdv! pj
0 link
2012.02.02. 11:11:34

Engi László
Engi László
Posts: 44
Azt azért tegyük hozzá, hogy mind a 12, 1-2 éves madár volt. Ugyanakkor novemberben láttam egyszerre 6 adult, ill. 7, ( 5 sötét, 2 világos vált.) 1-2 éves imm korú példányt is a fehér tón. Ezek alapján felmerül a kérdés, hogy valójában hány sas tartózkodhat a környékben, amit a színezetük miatt már nem tudunk megkülönböztetni.

Üdv,Engi.
0 link

Főoldal » Terepi hírek a Dél-Alföldről » Parlagi sasok a Tisza-Maros szögben





Powered by AspNetForum 7.0.4.0 © 2006-2010 Jitbit Software