FOT Fórum

Log In
Messages in this topic - RSS

Főoldal » Fehér-tavi madártani hírek » Tél a tavaszban . Vaddisznó

A szegedi Fehér-tóval és sándorfalvi Fertővel kapcsolatos topik, amely információkat nyújt csapolásokról, aktuális madár-ritkaságokról, fotófeltöltési lehetőséggel.
2013.03.17. 22:47:44

Kókai Károly
Kókai Károly
Posts: 47
Sziasztok !
Márc. 15.-én és 16.-án is voltam kint a tavakon. Főleg a Fertő volt jó, a hó és jég ellenére kb. azok a vízimadarak megvoltak, amelyek ilyenkor szoktak lenni. Ami érdekes volt, főleg márc.15.-én, amikor még nagyjából összefüggő hóréteg volt a Fertőn. A betonúton mindenestre nem volt hó. Ide az útra és az útpadkára rengeteg énekes gyűlt össze, elég bizalmasak voltak, nagyon jó énekesmadár megfigyelési lehetőség volt egy klasszikus, fában szegény vízimadaras élőhelyen. Többek között: pacsirták, billegetők ,rigó félék (6 faj), füzikék, sármányok , pintyek, verebek. Na és "természetesen" limicolák is szaladgáltak az énekesek között az úton: lilék, bíbicek , piroslábú cankók, elég fura látványt nyújtottak a havas tájban. Másnap a Fehér-tavon, már részben elolvadt a hóréteg, a gát itt is kiváló énekes megfogyelő helynek bizonyult.
Másik téma a vaddisznó... Nyomait már vagy húsz éve látjuk. A Fehér-tó Fertő "emlősös cikkünkben" Bakacsi Gábor javaslatára az alkalmi előforduló kategóriába került a vaddisznó, mintegy átváltó vadként. Mivel intenzíven üldözik, nem nagyon van lehetősége mostanában tartósan megtelepedni. Nos , most szombaton észlelt egyed inkább átúszó, vagy pontosabban "átlebegő" kategóriába kerülhetne: a XI.tónál a csatornában lebegett egy elpusztult vaddisznó ( valószinűleg fiatal felnőtt egyed). Nyilván a fészkelő madarak érdekét szem előtt tartók (azaz mi madarászok) reméljük, hogy nem fogunk gyakran e fajjal találkozni a védett terület határain belül.
Kókai Karcsi
0 link
2013.03.18. 11:56:37

Engi László
Engi László
Posts: 44
Hali !

Az a vadpoca már január közepe óta ott "úszkál".
0 link

Főoldal » Fehér-tavi madártani hírek » Tél a tavaszban . Vaddisznó





Powered by AspNetForum 7.0.4.0 © 2006-2010 Jitbit Software