A szegedi Fehér-tóval és sándorfalvi Fertővel kapcsolatos topik, amely információkat nyújt csapolásokról, aktuális madár-ritkaságokról, fotófeltöltési lehetőséggel.
2012.05.17. 23:15:29
Kókai Károly Posts: 47
|
Sziasztok ! Ma, május 17.-én a "nagyobbik kisfiammal" mentünk madarászni a Fertő I.ütemre, a főcsatorna mentén . A rengeteg eygéb fajú emlős nyomai mellett Ákos vette észre ezt a fura "kutyás" nyomot. A kerek körvonalú nyomban az ujjak sugárszerűen szétálltak, mint egy emberi tenyér, teljesen szétnyitott ujjakkal. Az ujjak végén pedig hosszú erős karommal. A nyom átmérője kb 5 cm-es. Az előbb felsorolt jellemzők a nyestkutya nyomára jellemzőek. Ennek a fajnak az előfordulása persze nem olyan nagy öröm, hiszen egy betelepített, fauna idegen ragadozóról van szó. A jelenlegi státuszát persze ez az egy észlelés alapján még nem lehet eldönteni. A Fehér-tó, Fertő emlősfajainak száma ezzel 40-re emelkedett. Madarak közül csak olyan ritkaságok voltak melyeket mások is láttak mostanában. Talán a két nászruhás kőforgató megfigyelését emelném ki. Üdv: Kókai Karcsi
|
0
• link
|
2012.05.23. 21:00:04
Tokody Béla Administrator Posts: 136
|
Ez igen, gratulálok. A vadász urak olajozhatják a puskájukat ismét, ha már az egerészölyvekről lemaradtak......
Toky
|
0
• link
|
2012.06.10. 17:56:47
Tokody Béla Administrator Posts: 136
|
Sziasztok!
Csütörtök este Vass Ferkó kérte a segítségemet, mivel látott két fura állatot, ahogy ő fogalmazott, hátha tudom, hogy mifélék lehettek: Hajnalban látott "2 sötétbarna színű emlőst ballagni, kisebbek voltak mint a róka, látható volt a közepesen hosszú farkuk és nagyon nagy fejük volt." Beballagtak a nádba, nem túl sietve. Mindez a Macskásnál történt, a múlt hét közepén! Én úgy vélem, hogy nyestkutyákat láthatott a jó szomszédunk, de segítsetek, ha rosszul gondolom!
Üdv!
Toky
|
0
• link
|
2012.06.17. 22:17:29
Kókai Károly Posts: 47
|
Sziasztok ! Szerintem is könnyen lehet, hogy nyestkutyák voltak. A kisebb mint a róka megjegyzést gondolom, úgy kell érteni, hogy alacsonyabb marmagasságú, mert így helytálló. Tömegre viszont eléggé hasonlóak. Általános testformára vonatkozóan meg idézném Gaskó Bélát: " igen hülye kinézetű állat". Ha van ,illetve akkor volt valami sáros szegélyű tócsa , vagy vízpart a környéken, akkor érdemes lenne nyomokat keresni , mivel azok kinézete elég jellegzetes. Kókai Karcsi
|
0
• link
|