A szegedi Fehér-tóval és sándorfalvi Fertővel kapcsolatos topik, amely információkat nyújt csapolásokról, aktuális madár-ritkaságokról, fotófeltöltési lehetőséggel.
2011.10.09. 15:08:20
Engi László Posts: 44
|
Hali!
Voltam kint a tavakon. Fehér tón az 5öst csapolják, a szélein 1-2 méteres iszappad már van. Csapolt még a 2es is. 1/4 része iszapos, a többin sekély vízborítás van. Zömében libák és sirályok lepik, de volt rajta cankó és 28 gulipán is. A többi víz alatt van. A fertő 2es ütemén az 1es tó teljes fajlistája a következő : ezüstlile7, havasi pf 35, dankasirály1. Volt már jobb is. Csapolják a 3-6ig mind. A 7es tavon viszont kellemes meglepetés várt. Cigányrécéből közel 300 pld számoltam. Sok kacsát viszont még becsülni sem tudtam, mert elbújtak a susnyák mélyére.Csak részben lehetett látni őket, de nem lehetett elkülöníteni hogy hol kezdődik az egyik , és hol ér véget a másik cigánykacsa. Ezeket nem adtam hozzá a végeredményhez. Ehhez hozzájött még a 9/3 asról további 170 pld. Ezek alapján minimum 500pld cigányréce van csak ezen a két tavon. Az 1es ütemen 3 tó víz alatt van, a negyedik porszáraz, itt semmit nem láttam.
Jó madarászást, Engi.
|
0
• link
|
2012.01.16. 10:16:03
Tokody Béla Administrator Posts: 136
|
Sziasztok!
Hétvégén vízi madár monitoring és sasszinkron végett mindkét tórendszert bejártam. Sast nem láttam, de volt kerecsensólyom és vándorsólyom is. Fehér-tón voltak még parti madarak: bíbic 18,1 pajzsos és 10 nagy póling. Fertőn egy sárszalonka kerüt elő. Fehér-tavon megvolt a kanalasgém,remélem túléli a lehűlést, sok a havasi pityer és volt egy barázdabillegető is. Mindössze 5 kis bukó képviselte a téli vízimadarakat, libából 500-600 közötti mindössze, viszont van két bütykös ásólúd Fertő I-es ütemen. Részletes adatokat megtaláljátok: http://vizimadaradatbazis.mme.hu/vvmteruletszamlalasok/showlist/148 A birdinget én már csak a ténylegesen ritka madaraknak tartogatom, de ide mindig fel fogom tölteni a teljes adatsort.
Üdv!
Toky
|
0
• link
|