FOT Fórum

Log In
Messages in this topic - RSS

Főoldal » Fehér-tavi madártani hírek » Na ,még egy új emlősfaj a Fehér-tavon.

A szegedi Fehér-tóval és sándorfalvi Fertővel kapcsolatos topik, amely információkat nyújt csapolásokról, aktuális madár-ritkaságokról, fotófeltöltési lehetőséggel.
2011.09.16. 23:21:27

Kókai Károly
Kókai Károly
Sziasztok !
Biztos kicsit unalmasnak tűnik, de egy "alapkutatási szakaszban" nem meglepő, hogy megint egy új (de nyilván mindig is ott élő) emlősfajt sikerült megtalálni. Ez most a durvavitorlájú töpedenevér. Ma alkonyatkor a sándorfalvi úti bejáratnál figyeltem és detektorral hallgattam a denevéreket. Ez a faj volt az abszolút domináns ezen az estén. Kicsit talán jobban repül mint a közönséges törpedenevér. A hangja kicsit "mélyebb" 38-40 kHz, és gyors rövid impulzusok, mintha egy rövid harkály nászdobolás ritmusában adnák elő. A szakirodalom szerint hazánkban szereti a vízes élőhelyeket. A kérdés persze felmerül, nem-e egy vonulási napba sikerült belehúzni ? Nos azt hiszem ezt majd jövő nyár elején lehet eldönteni.
Ezen felűl behoztam még egy denevér hangot, amit le sem merem írni, hogy mi lehetett, még egy ilyen kötetlen fóumon sem. Legyen elég annyi, hogy sem a földrajzi hely (bár ez még csak-csak), de legfőképp a hónap egyáltalán nem stimmelt. Ja, meg elrepült egy kuvik is, ha lesz fölös kuvikodúnk ide is ki lehetne tenni egyet.
Kókai Karcsi
0 link
2011.09.19. 19:44:07

Tokody Béla
Tokody Béla
Administrator
Szia!

Lesz, csinálunk hamarosan 15 db-ot és ki is lesznek rakva november elejéig!(kuvikodú)

Üdv!

Toky
0 link

Főoldal » Fehér-tavi madártani hírek » Na ,még egy új emlősfaj a Fehér-tavon.